Utrecht, 26 november 2020
Open platform voor eHealth en innovatie
Waarom kun je via Internet een vlucht, hotel of huurauto’s over de hele wereld boeken? Omdat de aanbieders daarvan zichzelf extreem benadelen wanneer ze hun platformen niet open stellen voor zo veel mogelijk verkoopkanalen. Er is in de reiswereld een globale platform-economie ontstaan van slimme cloudsoftware, die voor een kleine fee per transactie ICT-koppelingen regelt tussen systemen van aanbieders onderling en op eindgebruikers gerichte diensten.
Het Nederlandse succesverhaal Adyen is ook zo’n platform, maar dan voor betalen. Cloudplatformen als Adyen zorgen ervoor dat de systemen van duizenden banken en andere financiële instellingen ontsloten worden voor bijvoorbeeld webwinkels, zodat Nederlanders met Ideal kunt betalen, ook al gaat het om een buitenlandse webwinkel als Amazon of Ali Express. Hoe meer koppelingen Adyen maakt, hoe meer transacties er door het systeem lopen, en hoe vaker Adyen een percentage van de transactie krijgt. Omdat startups gebruik kunnen maken van deze krachtige platforms voor softwareontwikkeling, betalen en andere vitale functies, ligt de drempel voor nieuwe innovatieve spelers laag. Je kunt je helemaal richten op de wezenlijke functies van je app, zonder alle koppelingen met andere systemen zelf te moeten bouwen.
Platform-economie ontbreekt in de zorg
In de zorg-ICT kennen we die platform-economie nauwelijks, zowel wereldwijd als per individueel land. Hiervoor zijn meerdere factoren verantwoordelijk, maar de meest belangrijke is dat de aanbieders van zorg-ICT systemen er geen baat bij hebben om hun systemen op een veilige manier zo open mogelijk te maken. Zij verkopen geen vluchten, hotelkamers, en bieden geen diensten aan consumenten die via Internet snel en makkelijk moeten worden betaald. Nieuwe innovatieve startups worden eerder beschouwd als concurrentie, dan als mogelijkheid om omzet te verhogen of het leven van de patiënt aangenamer te maken.
Wanneer ICT-systemen in de zorg gekoppeld moeten worden, is dat bijna altijd kostbaar maatwerk dat door gespecialiseerde software of consultancy-bureaus moet worden uitgevoerd. Die koppelingen werken door de versnipperde markt ook vaak alleen in één land of zelfs één regio. De zorgorganisaties betalen de rekening, en krijgen ook nog te maken met extra licentiekosten voor het gebruik van de data via een koppeling.
Het dicht houden van het systeem is integraal onderdeel van het verdienmodel. Een appmaker met een goed idee of slimme consumentendienst die is gebaseerd op data in medische ICT-systemen loopt hier tegen een muur.Dat geldt ook voor zorgaanbieders die delen van hun ICT liever zouden willen uitbesteden aan nieuwe aanbieders, die meer gebruiksgemak en functies voor lagere kosten bieden. Zonder koppelingen met de bestaande systemen van de gevestigde aanbieders is dat niet mogelijk.
Het resultaat hiervan is dat er internationaal nauwelijks toonaangevende aanbieders van zorgplatformen à la Adyen zijn. Platformen die dus zelf investeren in koppelingen met alle individuele ICT-systemen, zodat een partij die een nieuwe dienst wil aanbieden zonder eigen investering in één keer toegang heeft tot de systemen van honderden zorgaanbieders. In Europa proberen de meeste landen op nationaal niveau wel verplichte standaarden en afspraken te ontwikkelen om zorg-ICT systemen met elkaar te laten praten. Maar dat is een kwestie van duwen en trekken en een lange adem, zonder de steun van marktinnovatie of de dreiging van omzetverlies.
Founda wil het anders aanpakken
Founda is een Nederlandse startup die als verdienmodel zelf wil investeren in koppelingen met zorg-ICT systemen, om die koppelingen vervolgens voor een fee per transactie ter beschikking te stellen aan aanbieders die op basis hiervan nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Eén van de oprichters van Founda, Jan Joost Kalff, stond mede aan de wieg van Dimebox, een Adyen-achtig betaalplatform dat twee jaar geleden is verkocht aan het Amerikaanse Verifone. Hij verwacht dat ook de zorg nu te maken zal gaan krijgen met de disruptieve ontwikkelingen die in andere segmenten van de economie al veel eerder speelden.
Founda biedt een gestandaardiseerde manier van communiceren en integreren. Dat gebeurt met een standaard stekker en stopcontact, maar dan voor software, een zogeheten API. Die standaard koppeling is volgens Kalff zo makkelijk dat softwaremakers hem gemakkelijk kunnen gebruiken, en rijk genoeg om nieuwe innovatieve diensten te ontwikkelen.
Zorgapplicaties integreren eenmalig met Founda, die de kosten voor het bouwen van de koppeling voor zijn rekening neemt. Ze kunnen daarna direct hun diensten aanbieden aan een groot aantal ziekenhuizen, huisartsen of andere zorginstellingen, maar ook aan andere dienstaanbieders.
Kickstarter voor eHealth toepassingen
“Wij maken het voor makers van zorgsoftware veel aantrekkelijker om hun software open te stellen voor anderen” zegt Wilco Schuttelaar, CEO van Founda. “Via ons model kunnen ze profiteren van nieuwe markten en verdienmodellen waar ze anders geen toegang toe hadden gehad. Het is natuurlijk wennen voor ze dat ze niet meer in jaarcontracten maar in transacties moeten denken. Neem als voorbeeld een nieuwe type app voor diabetes of COPD management. Via een platform als Founda kunnen ziekenhuizen die apps goedkoper en sneller aanbieden en kunnen dus betere dienstverlening en zorg leveren. Nieuwe applicaties zijn dus goedkoper en hebben ook nog eens een grotere markt. En de ICT-afdelingen zijn niet een groot gedeelte van resources kwijt aan koppelingen en hoeven minder vaak nee te zeggen.”
Elk ziekenhuis dat een koppeling met Founda heeft, krijgt opeens ook de optie om bij zorg-consumenten populaire apps te ondersteunen zonder eigen investering, en daarbij ook nog betaald te krijgen per transactie, zoals de levering van recente meetwaarden. Zorginstellingen kunnen in de filosofie van Founda een menukaart van apps en applicaties aan consumenten aanbieden, zelfs wanneer die met elkaar concurreren. De koppeling is standaard, de consument mag bepalen welke app of dienst hij of zij het liefst gebruikt. Het lijkt wel op het MedMij model, maar Founda wil meer integratie met de systemen van zorgaanbieders bieden.
Gratis koppelingen
Schuttelaar benadrukt dat Founda kosteloos een integratie-koppeling verzorgt. “Dat is een investering die Founda doet in de Nederlandse zorg om interoperabiliteit te stimuleren.Ons verdienmodel is gericht op succesvol gebruik door een fee die veel lager is dan gebruikelijk in de zorg. Wij hoeven één integratie op één applicatie niet daarmee terug te verdienen. Terugverdienen lukt alleen als we de integratie voor alle toepassingen kunnen hergebruiken. Dit betekent dat wij er alle belang bij hebben om zoveel mogelijk toepassingen voor de zorginstelling te faciliteren en koppelingen zo schaalbaar en herbruikbaar mogelijk te maken. Dit is echt compleet anders dan al die andere partijen die alleen een integratie maken op basis van uurtje-factuurtje en vervolgens meerwerk berekenen.”
Hij onderkent dat Founda op alle fronten goed moet presteren om interessant te zijn als partij om mee in zee te gaan. “Als we onze technische oplossingen niet robuust genoeg bouwen, komen we onszelf vroeg of laat tegen. Als we de klant niet tevreden kunnen houden, loopt die weg. We doen alles om vendor lock-in te voorkomen, zodat wij steeds de incentive houden om partijen tevreden te houden.”
Nexus ziet brood in samenwerking
Nexus, een Europese leverancier van elektronische patiëntendossiers voor zorginstellingen, kondigde afgelopen week aan te willen investeren in de relatie met Founda. Nexus is in Europa een behoorlijke speler. In Nederland heeft Nexus, net als alle andere aanbieders, een klein marktaandeel in vergelijking met de absolute marktleider Chipsoft. Chipsoft’s dominantie in de EPD-markt zorgde voor een vermogen van honderden miljoenen voor de oprichters/eigenaars Mulder. Dat is voor de ondernemers Mulder een knappe prestatie, maar in een “markt” die met publiek geld wordt gefinancierd volgens veel politici niet goed uit te leggen. Goliath Chipsoft lijkt niet de meest voor de hand liggende partner voor David Founda, maar Nexus ziet dus wel brood in de samenwerking.
Fred Hiddinga, algemeen directeur van Nexus, zegt in het persbericht over de samenwerking: “Naar overtuiging van Nexus zijn open systemen in de zorgmarkt randvoorwaardelijk om zorginstellingen in hún ICT-ambities te bedienen.De compleetheid van onze software-suite staat los van onze bereidwilligheid om ook met innovaties van derden te koppelen. Met de participatie in het Founda platform onderstrepen we nogmaals onze visie op openheid, samenwerking en innovatie.”
Nexus ontsluit hun systeem via het koppelplatform van Founda, waardoor ziekenhuizen en zorgprofessionals (onafhankelijk van softwareleverancier) laagdrempelig digitaal gegevens kunnen delen. Zowel informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen als het aansluiten van zorgapplicaties en eHealth oplossingen wordt hierdoor eenvoudiger, zegt Nexus. Het ziekenhuis betaalt alleen bij daadwerkelijk gebruik van de applicatie een kleine fee, maar hoeft geen voorinvestering te doen. Instellingen kunnen daardoor eenvoudig koppelen, applicaties vergelijken en kiezen voor de best passende oplossingen, zeggen Nexus en Founda.
David tegen Goliaths
Schuttelaar verwacht niet van de ene dag op de andere de strijd te zullen winnen met de eigen koppelplatformen van leveranciers als Chipsoft. “Maar we merken nu al dat ziekenhuisbestuurders en CIO’s benieuwd zijn naar het idee van gratis koppelingen, omdat ze gewend zijn om tientallen duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s te moeten betalen aan hun bestaande leveranciers. Er komt een omslagpunt, dat weten we zeker, want het huidige systeem van koppelen is niet logisch, kostenverhogend voor ons allemaal en een rem op innovatie. Die ontwikkeling zal ook Nederland niet voorbij gaan.”
Bron: Smarthealth, 26 november 2020
Open platform voor eHealth en innovatie
Waarom kun je via Internet een vlucht, hotel of huurauto’s over de hele wereld boeken? Omdat de aanbieders daarvan zichzelf extreem benadelen wanneer ze hun platformen niet open stellen voor zo veel mogelijk verkoopkanalen. Er is in de reiswereld een globale platform-economie ontstaan van slimme cloudsoftware, die voor een kleine fee per transactie ICT-koppelingen regelt tussen systemen van aanbieders onderling en op eindgebruikers gerichte diensten.
Het Nederlandse succesverhaal Adyen is ook zo’n platform, maar dan voor betalen. Cloudplatformen als Adyen zorgen ervoor dat de systemen van duizenden banken en andere financiële instellingen ontsloten worden voor bijvoorbeeld webwinkels, zodat Nederlanders met Ideal kunt betalen, ook al gaat het om een buitenlandse webwinkel als Amazon of Ali Express. Hoe meer koppelingen Adyen maakt, hoe meer transacties er door het systeem lopen, en hoe vaker Adyen een percentage van de transactie krijgt. Omdat startups gebruik kunnen maken van deze krachtige platforms voor softwareontwikkeling, betalen en andere vitale functies, ligt de drempel voor nieuwe innovatieve spelers laag. Je kunt je helemaal richten op de wezenlijke functies van je app, zonder alle koppelingen met andere systemen zelf te moeten bouwen.
Platform-economie ontbreekt in de zorg
In de zorg-ICT kennen we die platform-economie nauwelijks, zowel wereldwijd als per individueel land. Hiervoor zijn meerdere factoren verantwoordelijk, maar de meest belangrijke is dat de aanbieders van zorg-ICT systemen er geen baat bij hebben om hun systemen op een veilige manier zo open mogelijk te maken. Zij verkopen geen vluchten, hotelkamers, en bieden geen diensten aan consumenten die via Internet snel en makkelijk moeten worden betaald. Nieuwe innovatieve startups worden eerder beschouwd als concurrentie, dan als mogelijkheid om omzet te verhogen of het leven van de patiënt aangenamer te maken.
Wanneer ICT-systemen in de zorg gekoppeld moeten worden, is dat bijna altijd kostbaar maatwerk dat door gespecialiseerde software of consultancy-bureaus moet worden uitgevoerd. Die koppelingen werken door de versnipperde markt ook vaak alleen in één land of zelfs één regio. De zorgorganisaties betalen de rekening, en krijgen ook nog te maken met extra licentiekosten voor het gebruik van de data via een koppeling.
Het dicht houden van het systeem is integraal onderdeel van het verdienmodel. Een appmaker met een goed idee of slimme consumentendienst die is gebaseerd op data in medische ICT-systemen loopt hier tegen een muur.Dat geldt ook voor zorgaanbieders die delen van hun ICT liever zouden willen uitbesteden aan nieuwe aanbieders, die meer gebruiksgemak en functies voor lagere kosten bieden. Zonder koppelingen met de bestaande systemen van de gevestigde aanbieders is dat niet mogelijk.
Het resultaat hiervan is dat er internationaal nauwelijks toonaangevende aanbieders van zorgplatformen à la Adyen zijn. Platformen die dus zelf investeren in koppelingen met alle individuele ICT-systemen, zodat een partij die een nieuwe dienst wil aanbieden zonder eigen investering in één keer toegang heeft tot de systemen van honderden zorgaanbieders. In Europa proberen de meeste landen op nationaal niveau wel verplichte standaarden en afspraken te ontwikkelen om zorg-ICT systemen met elkaar te laten praten. Maar dat is een kwestie van duwen en trekken en een lange adem, zonder de steun van marktinnovatie of de dreiging van omzetverlies.
Founda wil het anders aanpakken
Founda is een Nederlandse startup die als verdienmodel zelf wil investeren in koppelingen met zorg-ICT systemen, om die koppelingen vervolgens voor een fee per transactie ter beschikking te stellen aan aanbieders die op basis hiervan nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Eén van de oprichters van Founda, Jan Joost Kalff, stond mede aan de wieg van Dimebox, een Adyen-achtig betaalplatform dat twee jaar geleden is verkocht aan het Amerikaanse Verifone. Hij verwacht dat ook de zorg nu te maken zal gaan krijgen met de disruptieve ontwikkelingen die in andere segmenten van de economie al veel eerder speelden.
Founda biedt een gestandaardiseerde manier van communiceren en integreren. Dat gebeurt met een standaard stekker en stopcontact, maar dan voor software, een zogeheten API. Die standaard koppeling is volgens Kalff zo makkelijk dat softwaremakers hem gemakkelijk kunnen gebruiken, en rijk genoeg om nieuwe innovatieve diensten te ontwikkelen.
Zorgapplicaties integreren eenmalig met Founda, die de kosten voor het bouwen van de koppeling voor zijn rekening neemt. Ze kunnen daarna direct hun diensten aanbieden aan een groot aantal ziekenhuizen, huisartsen of andere zorginstellingen, maar ook aan andere dienstaanbieders.
Kickstarter voor eHealth toepassingen
“Wij maken het voor makers van zorgsoftware veel aantrekkelijker om hun software open te stellen voor anderen” zegt Wilco Schuttelaar, CEO van Founda. “Via ons model kunnen ze profiteren van nieuwe markten en verdienmodellen waar ze anders geen toegang toe hadden gehad. Het is natuurlijk wennen voor ze dat ze niet meer in jaarcontracten maar in transacties moeten denken. Neem als voorbeeld een nieuwe type app voor diabetes of COPD management. Via een platform als Founda kunnen ziekenhuizen die apps goedkoper en sneller aanbieden en kunnen dus betere dienstverlening en zorg leveren. Nieuwe applicaties zijn dus goedkoper en hebben ook nog eens een grotere markt. En de ICT-afdelingen zijn niet een groot gedeelte van resources kwijt aan koppelingen en hoeven minder vaak nee te zeggen.”
Elk ziekenhuis dat een koppeling met Founda heeft, krijgt opeens ook de optie om bij zorg-consumenten populaire apps te ondersteunen zonder eigen investering, en daarbij ook nog betaald te krijgen per transactie, zoals de levering van recente meetwaarden. Zorginstellingen kunnen in de filosofie van Founda een menukaart van apps en applicaties aan consumenten aanbieden, zelfs wanneer die met elkaar concurreren. De koppeling is standaard, de consument mag bepalen welke app of dienst hij of zij het liefst gebruikt. Het lijkt wel op het MedMij model, maar Founda wil meer integratie met de systemen van zorgaanbieders bieden.
Gratis koppelingen
Schuttelaar benadrukt dat Founda kosteloos een integratie-koppeling verzorgt. “Dat is een investering die Founda doet in de Nederlandse zorg om interoperabiliteit te stimuleren.Ons verdienmodel is gericht op succesvol gebruik door een fee die veel lager is dan gebruikelijk in de zorg. Wij hoeven één integratie op één applicatie niet daarmee terug te verdienen. Terugverdienen lukt alleen als we de integratie voor alle toepassingen kunnen hergebruiken. Dit betekent dat wij er alle belang bij hebben om zoveel mogelijk toepassingen voor de zorginstelling te faciliteren en koppelingen zo schaalbaar en herbruikbaar mogelijk te maken. Dit is echt compleet anders dan al die andere partijen die alleen een integratie maken op basis van uurtje-factuurtje en vervolgens meerwerk berekenen.”
Hij onderkent dat Founda op alle fronten goed moet presteren om interessant te zijn als partij om mee in zee te gaan. “Als we onze technische oplossingen niet robuust genoeg bouwen, komen we onszelf vroeg of laat tegen. Als we de klant niet tevreden kunnen houden, loopt die weg. We doen alles om vendor lock-in te voorkomen, zodat wij steeds de incentive houden om partijen tevreden te houden.”
Nexus ziet brood in samenwerking
Nexus, een Europese leverancier van elektronische patiëntendossiers voor zorginstellingen, kondigde afgelopen week aan te willen investeren in de relatie met Founda. Nexus is in Europa een behoorlijke speler. In Nederland heeft Nexus, net als alle andere aanbieders, een klein marktaandeel in vergelijking met de absolute marktleider Chipsoft. Chipsoft’s dominantie in de EPD-markt zorgde voor een vermogen van honderden miljoenen voor de oprichters/eigenaars Mulder. Dat is voor de ondernemers Mulder een knappe prestatie, maar in een “markt” die met publiek geld wordt gefinancierd volgens veel politici niet goed uit te leggen. Goliath Chipsoft lijkt niet de meest voor de hand liggende partner voor David Founda, maar Nexus ziet dus wel brood in de samenwerking.
Fred Hiddinga, algemeen directeur van Nexus, zegt in het persbericht over de samenwerking: “Naar overtuiging van Nexus zijn open systemen in de zorgmarkt randvoorwaardelijk om zorginstellingen in hún ICT-ambities te bedienen.De compleetheid van onze software-suite staat los van onze bereidwilligheid om ook met innovaties van derden te koppelen. Met de participatie in het Founda platform onderstrepen we nogmaals onze visie op openheid, samenwerking en innovatie.”
Nexus ontsluit hun systeem via het koppelplatform van Founda, waardoor ziekenhuizen en zorgprofessionals (onafhankelijk van softwareleverancier) laagdrempelig digitaal gegevens kunnen delen. Zowel informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen als het aansluiten van zorgapplicaties en eHealth oplossingen wordt hierdoor eenvoudiger, zegt Nexus. Het ziekenhuis betaalt alleen bij daadwerkelijk gebruik van de applicatie een kleine fee, maar hoeft geen voorinvestering te doen. Instellingen kunnen daardoor eenvoudig koppelen, applicaties vergelijken en kiezen voor de best passende oplossingen, zeggen Nexus en Founda.
David tegen Goliaths
Schuttelaar verwacht niet van de ene dag op de andere de strijd te zullen winnen met de eigen koppelplatformen van leveranciers als Chipsoft. “Maar we merken nu al dat ziekenhuisbestuurders en CIO’s benieuwd zijn naar het idee van gratis koppelingen, omdat ze gewend zijn om tientallen duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s te moeten betalen aan hun bestaande leveranciers. Er komt een omslagpunt, dat weten we zeker, want het huidige systeem van koppelen is niet logisch, kostenverhogend voor ons allemaal en een rem op innovatie. Die ontwikkeling zal ook Nederland niet voorbij gaan.”
Bron: Smarthealth, 26 november 2020